Nye indlæg

 

International Lymfødemdag 2020

10-02-2020 14:02
Den 6. marts er det International Lymfødemdag

Den internationale Lymfødemdag er den dag på året, hvor patienter og behandlere verden over kan fortælle om lymfødem, som stadig er en ukendt tilstand for mange.

Den Internationale Lymfødemdag afholdes hvert år den 6. marts for at sætte fokus på lymfødem. Hvordan du vil markere dagen er op til dig. Du kan for eksempel skrive et læserbrev til avisen, eller skrive på din blog, hvis du har sådan en, kontakte radioen eller fjernsynet, dele flyers ud eller fortælle venner og kollegaer om lymfødem.

Direktøren for LE&RN (Lymphatic Education and Research Network) William Repicci bad i 2016 senator Charles Schumer i New York om at støtte LE&RNs lovforslag, om at gøre dagen til verdens lymfødemdag for at man på internationalt plan kan prioritere tilstanden.
 
”En dag vil man forhåbentlig kunne kurere lymfødem, men det kræver forskning, og forskning kræver penge For at få penge er det nødvendigt med oplysning om lymfødem. Det bør alle bidrage til. Med anslået 250 millioner verden over, der lider af lymfødem, er vi nok patienter til at stille krav.
 
Du skal være med til at udbrede kendskabet til lymfødem. Fortæl dine venner og din familie om tilstanden, for eksempel ved at skrive på de sociale medier. Spørg din læge om du må lægge informationsmateriale i hans eller hendes praksis. Vis din kompressionsstrømpe eller dit ærme og svar dem, der spørger. Formålet er at skabe et fællesskab. Der er alt for meget ensomhed forbundet med denne sygdom. Lad den 6. marts være den dag, hvor vi oplyser verden om lymfødem, og den indflydelse tilstanden har på vores liv.”
Her William Repicci med Kathy Bates som er LE&RN talskvinde. Hun har lymfødem i armene efter brystkræftbehandling.

Det skønnes at:
• 250 millioner har lymfødem enten primært (medfødt) eller sekundært, typisk forårsaget af operation, stråleterapi, kemoterapi eller traumer
• 130 millioner lider af filariasis, der forårsager lymfødem. Sygdommen skyldes en infektion med en trådorm, der overføres med stikkende insekter eller små krebsdyr. Sygdommen findes ikke i Danmark
• 50.000 har primært lymfødem i Europa
• Kræftbehandling er årsag til sekundært lymfødem hos 50-70 procent af alle lymfødempatienter i den vestlige verden
• DALYFO samarbejder med patientforeninger i Portugal, Spanien, Sverige, Italien og Holland om at markere dagen.

Kilder: WHO, KB, VASCERN
 
 
 

Kategori: Nyheder 2020

Kommentarer

Der er ingen kommentarer til dette indlæg

Skriv en kommentar