Gode råd om Rosen

Rosen:

Se hvad rosen er her
 
På grund af den ophobede lymfevæske er risikoen for hudinfektion med svamp og bakterier øget. Gentagne infektioner vil yderligere beskadige lymfesystemet med forværring af lymfødemet til følge. Derfor skal man holde huden hel og smidig ved grundig hudpleje.

Vær opmærksom på den øgede risiko for at få Rosen (Erysipelas).

Rosen er en infektion i underhuden, som giver influenzalignende symptomer i form af høj feber, der kommer og stiger meget pludseligt. Derudover vil der være hævelse, smerter og kraftig rødmen ud over ødemområdet.

Får man Rosen, skal man efter samråd med læge hurtigst muligt have penicillin eller anden form for antibiotika, så sygdommen ikke udvikler sig mere end højst nødvendigt.

Har man haft Rosen én gang, opstår det nemmere igen. Det er derfor vigtigt at have penicillin/antibiotika med på rejser til udlandet.

Da det også er i underhuden lymfekarrene ligger, vil et Rosen udbrud ødelægge nogle af dem. Hvis man ikke allerede har lymfødem, kan et Rosen udbrud derfor være det, der får ”bægeret til at flyde over”, og lymfødem kan opstå: (kilde: Kirsten Hedeager, Lymfebrevet nr. 4/2006)

Får man Rosen skal man i alle tilfælde holde pause med lymfedrænage i 5-7 dage efter udslettet. Det er dog vigtigt at fortsætte med kompression så snart smerterne tillader dette, så der ikke kommer yderligere hævelse.

Når der fjernes lymfeknuder, bliver immunforsvaret i arm/ben dårligere. Derfor skal man passe på i forbindelse med alle former for sår på huden, som vil åbne mulighed for at bakterier kan trænge igennem og forårsage Rosen.

Det kan være insektstik, sår og rifter fra hund/kat eller roser, brandsår, snitsår eller solskoldning. Også offentlige spabade kan være en bakteriebombe, der kan forårsage et Rosen udbrud

Et godt råd er, at forsøge at forebygge ved almindelig omtanke, brug af havehandsker, solcreme, myggebalsam m.m.

I varme og fugtige perioder kan man med fordel behandle lymfødemet med Hibiscrub eller lignende produkter, der kan købes på apoteket.

Brug renseservietter eller dup sår og rifter med Klorhexidin 0,05%, hvis uheldet er ude.
 

Flowchart om rosen - bedste praksis for opsporing, behandling og forebyggelse

Dette flowchart er udviklet af patienter og godkendt af arbejdsgruppen for primært og børne lymfødem i VASCERN. www.vascern.eu

Rosen flowchart

Du kan finde mange forskellige sprog versioner af dette flowchart du kan medbringe på din ferie. Findes på denne hjemmeside www.vascern.eu Anbefalinger


GODE RÅD:

 
I dagligdagen:

Ligesom ved andre kroniske sygdomme, er det vigtigt, at man efter den første intensive behandling, selv gør en indsats.

Lav dit daglige hjemmeprogram med dybdeånding, øvelser og selvdrænage.

Brug kompressionsstrømpe hver dag. Der findes forskellige slags kompressionsstrømper, find sammen med din behandler frem til det mærke og den kvalitet, der passer dig bedst.

Vær opmærksom på, at strømpen sidder korrekt og ikke gnaver. 

Følg vaskeanvisningen og forny strømpen i tide, da en slidt kompressionsstrømpe kun har ringe effekt.

Sørg for at cremen er absorberet i huden før strømpen tages på, da cremen ellers kan ødelægge trådene i strømpen.

Har du svært ved at få kompressionsstrømpen på, kan du med fordel benytte gummihandsker eller benytte talkum efter bad for lettere påtagning af strømpen.
Du kan desuden anvende en ”strømpepåtager” – f.eks. Easy slide, der fås til både arm og ben

For stramt tøj, sko, ringe og urremme kan hindre lymfetransporten. BH’er kan fås med brede stropper.

Der kan søges om specialsyet tøj og sko efter Lov om Social Service § 112, hvis standard ikke kan tilpasses.

Hvis arm eller ben føles tung og træt, så placer dem højt. Armen kan placeres på en skråpude og ved ben med lymfødem brug en fodskammel og hæv fodenden af sengen.

Ved armlymfødem kan det for nogen være belastende med ensformige bevægelser som at strikke, bruge PC-mus, pudse vinduer m.m.. Det kan derfor være en god ide at ændre rutiner, som f.eks. at skifte Pc-mus til den anden hånd.

Det kan ved armlymfødem være et problem med tunge løft, tunge skuldertasker i lang tid eller voldsom fysisk udfoldelse med amen.

Klassisk dybdegående massage kan fremkalde yderligere hævelser, og anbefales derfor ikke til en lymfødemiker.