Information

Velkommen til siden hvor vi løbende vil opdatere med nyheder, aktiviteter og blogindlæg fra patienter, interessenter, fagpersoner og bestyrelsen.

Du kan også følge os på vores Facebook side hvor vi vil skrive når der er nyt Dansk Lymfødem Forening | Facebook

Hvis du er en patient har lyst til at dele nogle gode råd om hvordan du lever med lymfødem eller lipødem så hører vi gerne fra dig. Skriv til os på info@dalyfo.dk.

  • Gode råd om rosen

    På grund af den ophobede lymfevæske er risikoen for hudinfektion med svamp og bakterier øget. Gentagne infektioner vil yderligere beskadige lymfesystemet med forværring af lymfødemet til følge. Derfor skal man holde huden hel og smidig ved grundig hudpleje. Vær opmærksom på den øgede risiko for at få rosen (Erysipelas). Rosen er en infektion i underhuden,…

  • Rejs med din kompressions-pumpe

    Når pumpen skal med (Skrevet på basis af 3 patienters erfaringer, en repræsentant fra Trafikstyrelsen og en hel masse internet søgning.) Undersøg i god tid hvad reglerne er for dit rejseselskab eller flyselskab. Hvert selskab har deres egne regler. Typisk kan du finde dem ved at søge på “medicinsk udstyr” på deres hjemmeside eller ved at søge…

  • Gode råd om hudpleje

    Plej huden med ikke-allergi fremkaldende produkter, brug neutral sæbe og en hudvenlig uparfumeret fugtighedscreme. Vær opmærksom på, at sår, eksem og svamp kan være indgangsport for infektioner.  Ved sår, rifter, stik og lignende er det vigtigt at rense såret grundigt med lunken vand og sæbe. Ved svamp brug anti-svampepudder.  Klip negle med forsigtighed og undgå at…

  • Gode råd om kompression

    Ligesom ved andre kroniske sygdomme, er det vigtigt, at man efter den første intensive behandling, selv gør en indsats. Råd om kompressionsstrømper/ærmer Brug kompressionsstrømpe hver dag. Der findes forskellige slags kompressionsstrømper, så find sammen med din behandler frem til det mærke og den kvalitet, der passer dig bedst. Vær opmærksom på, at strømpen sidder korrekt…

  • Gode råd om motion

    Bevægelse er vigtig, da lymfeophobningen øges, når du sidder eller står i længere tid. Når du bevæger dig og laver øvelser, virker musklerne som en slags pumpe, der presser lymfen opad og væk. Vedligehold derfor din normale fysiske formåen og bevægelighed ved hjælp af fysisk træning. Raske spadsereture, stavgang, jogging, walking, cykling, gymnastik, svømning, vandgymnastik,…

  • Gode råd om varme

    Sommer og varme giver mange gange problemer for os med lymfødem. Der er indikationer for at der er flere der får rosen om sommeren. Det kan der være mange grunde til f.eks. man har mere bar hud, større risiko for at blive stukket af myg eller andre insekter, hvor man kradser i stikket/såret, risiko for…

  • Gode råd til brystopererede

    Gode råd og erfaringer fra Fysioterapeut Jytte Tønder, Sønderborg. Af foreningens formand er jeg blevet opfordret til at viderebringe mine erfaringer og gode råd til andre med lymfødem. Efter bryst-cancer og fjernelse af venstre bryst, fik jeg ca. 1 år senere lymfødem. Fik efterfølgende lymfedrænage og bandagering afsluttet med udlevering af handske og arm-strømpe. Som…

  • Gode råd om at rejse

    På med kompressionen! Overvej at have løstsiddende tøj på, det strammer ikke unødvendigt, og gør det nemmere at justere lidt på kompressionen undervejs f.eks. i albuen, knæhasen, eller ved tæerne. Rejse med fly: Dem med det ene ben med lymfødem kan med fordel sidde ved gangen så benet har mere plads. Alt efter flyselskab/flytype er…

  • Vejledning om ansøgning af hjælpemidler

    Vejledning: Sådan søger du om kropsbårne hjælpemidler Af Winnie Rundstrøm, redaktør på Lymfebladet Artiklen blev første gang bragt i Lymfebladet 02 2023 Det er ikke ligegyldigt hvilke ord, man bruger i sin ansøgning til kommunen om hjælpemidler. Ordvalget kan nemlig betyde et afslag om støtte til for eksempel kompression, og det skyldes, at området for…

  • Fascia Flow

    Fascial Flow Fascial flow øvelser af Lisa Alstrup fra Espærgærde Fysioterapi og Træningscenter – Efys.dk. Der findes andre 3 øvelser beskrevet i Lymfebladet 03/2023 Leddans (gerne med musik) Stå og mærk dine fødder mod gulvet. Du har 26 knogler i hver fod, som alle kan bevæge sig imellem hinanden. Læg vægten forskellige steder i foden…

  • Ministersvar – egenbetaling af kompression

    Medlemmer af DALYFO ville have haft læst om Ulla Asmussen der i 2021 blev oplyst af sin kommune at de selv ville tage sig af opmåling af hendes handske og ærme. De oplyste hende om, at hvis hun valgte fritvalgsordningen, ville egenbetalingen være på kr. 12.500. Hele artiklen kan findes i nr. 03/2021 Lymfebladet og…

  • Motionsinspiration

    Har du lyst til at øge din fysiske aktivitet i år? Så læs med her. Lymfesystemet har ikke selv nogen pumpe og er derfor afhængig af muskelaktivitet og kompression for at få afledt den ophobede væske. Her er nogle tips til dig der gerne vil øge din fysiske aktivitet/dyrke (mere) motion i 2023.  Og husk…

  • Ankestyrelsens afgørelse om kompressions-hjælpemidler

    Find vigtige links her omkring Ankestyrelsens principafgørelse Da det er svært at linke direkte til Ankestyrelsens forskellige sider har vi valgt at sætte det ind som billeder og med lange links som kan kopieres ud. Ankestyrelsens principmeddelses 20-22 om hjælpemiddel – kompressionsstrømper – afgrænsning – behandlingsredskab Brug dette link: https://ast.dk/afgorelser/principafgorelser/find-principafgorelse#/a/44ce18d9-14ed-4b6d-949b-37ba605b1bd4 Nyt praksisnotat om hjælpemidler og…

  • Kræftpolitisk Forum

    Kræftpolitisk Forum – med senfølger i fokus Af Lene Tofteng Hansen, formand for DALYFO Her mødtes ca. 150 fagfolk, patientforeninger, politikere og andre interessenter til debat om, hvordan en national koordineret indsats for senfølger efter kræft kan løfte området. Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører for Socialdemokratiet var vært for arrangementet. DALYFO var repræsenteret ved formand Lene…

  • Tidlig opsporing og kompression til armlymfødem

    Tidlig opsporing og kompression reducerer risiko for armlymfødem Af Winnie Rundstrøm, redaktør på Lymfebladet Artiklen blev første gang bragt i Lymfebladet Juni 2022 For første gang er 23 udenlandske studier i tidlig opsporing og behandling af armlymfødem blevet samlet og analyseret, og resultaterne har overrasket den danske forskergruppe bag analysen. Tallene indikerer nemlig, at kronisk…

  • Kan kronisk lymfødem i arm forebygges?

    Kan kronisk lymfødem i arm forebygges? af Winnie Rundstrøm, redaktør på Lymfebladet Artiklen er første gang bragt i Lymfebladet januar 2021 I begyndelsen af 2021 skal 125 kvinder fra landets fem største hospitaler medvirke i en national undersøgelse om tidlig opsporing af lymfødem efter brystkræftbehandling. Metoden går i al sin enkelhed ud på, at kvinderne…

  • Musikterapi

    Musikterapeut: ”Musik er følelsernes sprog Musikterapi kan være en vej til at finde melodien igen i sit liv. For eksempel efter en alvorlig sygdom eller på grund af de livsvilkår, der følger med en kronisk sygdom. – Musik er følelsernes sprog, og den kan skabe en vej til selvindsigt og til at få sat ord…

  • Ny bestyrelse i DALYFO 2024

    Ny bestyrelse i DALYFO 2024/2025 DALYFOs bestyrelse havde deres første bestyrelsesmøde i Aarhus d. 12. og 13. april 2024.  Bestyrelsen har konstitueret sig som følger: Som formand Helle Pedersen, Lene Niknazmanesh som næstformand, Lene Jensen som kasserer og Jytte og Lotte som menige bestyrelsesmedlemmer. Suppleanter: Ann-Christin Riis, Anette Vasstrom og Lene E. Hansen. Vi havde en god…

  • Foretræde for Sundhedsudvalget

    DALYFO NYHEDSBREV Af Winnie Runstrøm, redaktør på Lymfebladet På vegne af i alt 15 patientforeninger lykkedes det endelig DALYFO, Kræftens Bekæmpelse, Senfølgerforeningen og Stomiforeningen COPA at bringe en mangeårig problematik op på christiansborgpolitikernes bord, da de 26. januar fik foretræde for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg. – Problemstillingen gælder både en uklar ansvarsfordeling mellem regioner, der…

Cookie-indstillinger