Medlemsmøder 2011

 

Referat fra DALYFOs medlemsmøder
i Lyngby og Viborg 12. november 2011

 

Programmet var begge steder bygget op omkring emnerne: ”Hudpleje og infektioner” og ”Præsentation af nyt bandageringsprodukt fra 3M”.

I Lyngby deltog 34 medlemmer, og bestyrelsen var repræsenteret ved Lise Petersen, Jytte Holte og Hanna Rübner.

I Viborg deltog 20 medlemmer, og bestyrelsen var repræsenteret ved Nanette Benjaminsen, Jonna Lindgaard Nielsen og Else Melgaard.

 

Hudpleje og infektioner

I Lyngby var det Susanne Birkeballe, hudlæge på Bispebjerg Hospital, der fortalte om hudens opbygning, og om hvor vigtigt det er at tilføre huden vand - både ude- og indefra.

Man skal selvfølgelig også prøve at mindske vandtabet i huden, og det kan være nødvendigt at tilføre huden cremer. Man kan også anvende jordnøddeolie i stedet for cremer.

Hun viste forskellige cremer og fortalte om deres egenskaber. Det er vigtigt, at cremen får lov af virke 8 min., før man tager tøj på, men længere virketid giver ikke bedre effekt.

Derefter gennemgik hun de infektioner, som huden kan blive angrebet af. Det drejer sig om:

Bakterier = streptokokker og stafylokokker

Virus = herpes og vorter

Svampe = gær- og skimmelsvampe

Parasitter= fnat, lus m.fl.


For lymfødemikere er det især bakterierne, der er de mest interessante. Der findes seks arter stafylokokker, hvoraf den ene er Rosen (Erysipelas). Det viser sig ved rødme i huden og meget høj feber straks efter udbruddet. Hvis der først kommer feber i løbet af tre dage, er der tale om Cellulitis.

Lymfangitis er det samme som blodforgiftning. Det angriber lymfebanerne.

Alle disse bakterier behandles med penicillin eller antibiotica, alt efter hvilken infektion, der er tale om. Hvis man er allergisk overfor disse produkter, kan Zitrolax eller Sulfa anvendes.

Det er ikke tilrådeligt at anvende bredspekteret medicin. Men det er vigtigt at få den rette penicillin eller antibiotika. Mange af bakterierne har nemlig udvilket resistens overfor nogle af produkterne.

Susanne Birkeballe nævnte også den kødædende bakterie Nekrotiserende Fasciites, som er meget farlig, da den nedbryder alt væv og kan resultere i amputation.

Medlemmerne havde mange spørgsmål til Susanne Birkeballe, som på en forståelig måde svarede alle.


I Viborg var det Wilja Dam, sårsygeplejerske på Dermatologisk afd., Århus Sygehus, der på en let forståelig måde fortalte om, hvad der er specielt for huden med lymfødem, herunder infektioner og hudpleje.

På grund af ophobning af væske, proteiner og fedtstoffer imellem hudens celler får man en dårligere ernæret hud. Det giver større tendens til arvævsdannelser og stiv og fortykket hud. Det giver dermed større risiko for revner og småsår med større tendens til infektioner. En venesygdom kan også forværre et lymfødem.

Tør, sprukken og skællende hud kan være indgangsport for infektioner. Det er derfor meget vigtigt med en god hudpleje.

Ved revner og hård hud anvend salicylvaselin 5% eller 10%, Zactoline eller fugtighedscreme/salve med højt fedtindhold evt. carbamid 10%.

Ved væskende sår anbefales det at dyppe ekstremiteten i røde bade en gang dagligt i 2-3 dage, derefter 1-2 gange ugentligt efter behov.

Rødt bad er Kaliumpermanganat 3%, der blandes i forholdet 1 ml/1 liter vand (købes på apoteket). Det tørrer huden, descinficerer og stilner kløen.

Hudplejemidler tilfører fedt til huden og beskyttter mod skadelige stoffer og mindsker samtidig vandtab fra huden. Jo mere fedt der er i cremen/salven, desto mindre vandtab fra huden. Jo mere fedt, desto mere drøj er cremen/salven at smøre ud, og huden føles fedtet.

Fedtindholdet i lotion, creme og salver:

Lotion 10 %

Fugtighedscreme 20 – 30%

Fedtcreme 70%

Salver og fedtsalver 100%


Hvordan man vælger hudplejemidler afhænger af : Den enkeltes behov – Årstid – Graden af hvor belastet og hvor tør huden er – kosmetiske krav - Allergier.

Parabenallergi er forholdsvis sjældent i hvert fald i sammenligning med andre allergifremkaldende konserveringsmidler. Parabenallergi opstår som regel, fordi man bruger produkter med indhold af parabener på eksemhud f.eks. omkring bensår. Det vil være sjældent, at man får parabenallergi ved brug af produkter på normal hud.

Der er givet grønt lys for: Methylparaben og Ethylparaben

Der er givet gult lys for: Propylparaben, Isopropylparaben, Butylparaben og Isobutylparaben.

Alle deltagere fik udleveret en liste med navne på hudprodukter og deres indhold af fedtprocenter.


Ny form for bandage: Coban 2

Næste programpunkt var præsentation af det nye bandageringssprodukt COBAN 2 fra firmaet 3M.

I Lyngby var det Håkan Nordquist og Henny Clausen, der repræsenterede firmaet, og i Viborg var det Hanne Vendelbo og Manuella Enevoldsen.

Begge steder indledtes med en kort fortælling om firmaets historie. Firmaet startede i 1902 som et mineselskab, men har senere udvilket sig i en helt anden retning, nemlig til bl.a. kontorartikler, hospitalsudstyr og behandlerudstyr, hvorunder det nye produkt COBAN2 hører.

Bandageringsproduktet skal gøre det nemmere for patienter at passe deres hverdagsopgaver, samtidig med at de er bandagerede.

Det kræver professionel bistand at blive bandageret med COBAN2. Fordelen er, at det kun skal skiftes hver 4 dag, hvilket sparer tid for både patient og behandler. Det er et engangs-produkt og fylder ikke så meget som den traditionelle bandagering, vi kender i dag.

Bandagen er en uelastisk, komfortabel lav-profilbandage med en anatomisk pasform, der ikke glider ned.

Der anlægges først et komfortlag, som er selvhæftende. Det består af blødt polytheran skum (erstatter polstervat), der fordeler trykket jævnt og holder huden tør (latexfri).

Udenpå lægges så det uelastiske kompressionsbind, som giver den terapeutiske kompression. Laget er tyndt og smidigt, det er selvhæftende og klæber ikke på huden, og huden kan ånde igennem.

COBAN2 kan sammenlignes med girafhud, som er uelastisk og beskytter dyret mod udefra kommende påvirkninger.

Selve bandageringsmetoden blev i Lyngby vist på video, mens bandageringen i Viborg blev vist på to medlemmer. Det sidste var en succes og bevirkede, at i hvert fald den ene nu har mod på at gennemgå et bandageringsforløb, selvom det for hende drejer sig om begge arme. Hun kunne mærke, at selv med bandagering var bevægelsesfriheden stadig i behold, så det lover godt for fremtiden.

Produktet forhandles indtil videre kun til professionelle behandlere. Firmaet er fortsat i gang med at teste og indsamle dokumentation for produktets anvendelighed bl.a. gennem livskvalitetsundersøgelser. Undersøgelser der offentliggøres løbende.

Der var stor interesse for det nye bandageringsprodukt, men også mange spørgsmål.

Nogle af deltagerne var utrygge ved, at man ikke kan få manuel drænage i de fire dage, man bærer bandagen.

Andre var bekymrede for, om de kunne bade med bandagen, men her blev det anbefalet at pakke ekstremiteten ind i et plasticovertræk (kan købes på apoteket).

Enkelte havde prøvet at være bandageret med produktet, og de fleste var begejstrede, men der var også enkelte med negative erfaringer, som følte, den var varm eller ikke passede til dem.

For repræsentanterne fra firmaet 3M var det første gang, de præsenterede produktet i en patientforening og dermed for brugerne. Vores ”kritik” blev derfor opfattet positivt og taget med i videreudviklingen af produktet, hvilket i sidste ende er til gavn for alle parter.

Eftermiddagen gik alt for hurtigt, men både i Lyngby og Viborg gav medlemmerne udtryk for i hyggeligt selskab at have haft en god og informativ oplevelse.

Ref: Lise Petersen/Lyngby og Nanette Benjaminsen/Viborg