Forside » Information » Foretræde for Sundhedsudvalget

Foretræde for Sundhedsudvalget

DALYFO NYHEDSBREV

Af Winnie Runstrøm, redaktør på Lymfebladet

På vegne af i alt 15 patientforeninger lykkedes det endelig DALYFO, Kræftens Bekæmpelse, Senfølgerforeningen og Stomiforeningen COPA at bringe en mangeårig problematik op på christiansborgpolitikernes bord, da de 26. januar fik foretræde for Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg.

– Problemstillingen gælder både en uklar ansvarsfordeling mellem regioner, der bevilger behandlingsredskaber, og kommuner, der bevilger hjælpemidler, og samtidig en forskellig praksis regioner og kommuner imellem. Det betyder, patienterne kommer i klemme og oplever, de må kæmpe for at få tildelt det hjælpemiddel, der virker for dem, udtaler Pernille Slebsager, afdelingschef for Patient- & Pårørendestøtte, Forening & Frivillige i Kræftens Bekæmpelse.

Endvidere sker det, at hjælpemidlet ofte vurderes på pris og type af en administrativ medarbejder og ikke en fagperson i kommunen. Alt i alt kan det betyde flere måneders ventetid på hjælpemidler eller bevilling af hjælpemidler, der ikke fungerer optimalt, hvorfor den enkeltes helbredstilstand og livskvalitet udfordres.

– Indimellem kan man få det indtryk, at priser og indkøbsaftaler også kommer til at fylde for meget, vi ønsker derfor præciseringer af bekendtgørelser og vejledninger, der skaber lighed i kvaliteten af sagsbehandlingen i alle kommuner, siger Pernille Slebsager. 

Fortsat fokus på sagen overfor politikerne Konkret ønsker patientforeningerne, at vurdering af hjælpemiddel til borgeren altid skal foretages af en sundhedsprofessionel, og at der i denne vurdering altid skal indgå oplysninger om borgerens behov og helbredsmæssige tilstand. Dette er ikke tilfældet i dag, hvilket DALYFO uddybede under foretrædet.

– Jeg fortalte ud fra lymfødem om hvorfor, det er så super vigtigt med sundhedsfaglig vurdering. Er der ikke den kvalitet i vurderingen, der er behov for, så ser vi, at nogen må opgive at gå på arbejde, for når lymfødemet ikke er velbehandlet, hæver det op og kan give så store smerter, at mange må sygemelde sig, fortæller formand for DALYFO, Lene Tofteng Hansen, der i forlængelse heraf fremførte et andet punkt.

– Kommuner bevilger i dag typisk to par kompressionsstrømper om året, men for mange er behovet reelt to par hvert halve år, for over tid mister strømperne kompressionseffekten, så ødemet hæver op igen. 

Delegationen, som også Marianne Nord Hansen, formand for Senfølgerforeningen, og Henning Granslev, landsformand for Stomiforeningen, var en del af, fik i alt 15 minutter af politikernes opmærksomhed, hvilket er sædvane for foretræde. Men også en sjælden mulighed, der skal udnyttes optimalt.

– Jeg havde lidt sommerfugle i maven, for budskabet skulle leveres skarpt, men det gik godt, udvalget lyttede til os alle og nogle stillede spørgsmål. Nu håber jeg på politisk handling, siger Lene Tofteng Hansen.

– Og når 15 patientforeninger står bag, giver det noget ekstra, for det viser omfanget af problemerne. Nu er det vigtigt, vi får holdt et møde snart i kredsen og får aftalt, hvordan vi går videre og fortsat forsøger at holde fokus på sagen overfor politikerne, siger Pernille Slebsager.

Relaterede indlæg

  • Gode råd om rosen

    På grund af den ophobede lymfevæske er risikoen for hudinfektion med svamp og bakterier øget. Gentagne infektioner vil yderligere beskadige lymfesystemet med forværring af lymfødemet til følge. Derfor skal man holde huden hel og smidig ved grundig hudpleje. Vær opmærksom på den øgede risiko for at få rosen (Erysipelas). Rosen er en infektion i underhuden,…

  • Rejs med din kompressions-pumpe

    Når pumpen skal med (Skrevet på basis af 3 patienters erfaringer, en repræsentant fra Trafikstyrelsen og en hel masse internet søgning.) Undersøg i god tid hvad reglerne er for dit rejseselskab eller flyselskab. Hvert selskab har deres egne regler. Typisk kan du finde dem ved at søge på “medicinsk udstyr” på deres hjemmeside eller ved at søge…

  • Gode råd om hudpleje

    Plej huden med ikke-allergi fremkaldende produkter, brug neutral sæbe og en hudvenlig uparfumeret fugtighedscreme. Vær opmærksom på, at sår, eksem og svamp kan være indgangsport for infektioner.  Ved sår, rifter, stik og lignende er det vigtigt at rense såret grundigt med lunken vand og sæbe. Ved svamp brug anti-svampepudder.  Klip negle med forsigtighed og undgå at…

Cookie-indstillinger