LogoBliv medlem
Logo
Bliv medlem

Hvad er rosen?

Har du lymfødem, skal du være opmærksom på den øgede risiko for at få rosen (Erysipelas). På grund af den ophobede lymfevæske er risikoen for hudinfektion med svamp og bakterier øget. Gentagne infektioner vil yderligere beskadige lymfesystemet med forværring af lymfødemet til følge. Derfor skal man holde huden hel og smidig ved grundig men nænsom hudpleje.

Rosen er en infektion i underhuden, som giver influenzalignende symptomer i form af høj feber, der kommer og stiger meget pludseligt. Derudover vil der være hævelse, smerter og kraftig rødmen ud over ødemområdet.

Får man rosen, skal man efter samråd med læge hurtigst muligt have penicillin eller anden form for antibiotika, så sygdommen ikke udvikler sig mere end højst nødvendigt. Har man haft rosen én gang, opstår det nemmere igen. Tal med din læge om at have penicillin/antibiotika med på rejser til udlandet.

Det er vigtigt at fortsætte med kompression, så snart smerterne tillader dette, så der ikke kommer yderligere hævelse. Man kan evt. vælge et gammelt ærme/strømpe indtil man kan tåle at bruge det nyeste.

Find gode råd om rosen her

Undgå sår og rifter

Man skal passe på i forbindelse med alle former for sår på huden, som vil åbne mulighed for, at bakterier kan trænge igennem huden og forårsage rosen. Det kan være insektstik, sår og rifter fra hund/kat eller roser, brandsår, snitsår eller solskoldning.

Et godt råd er, at forsøge at forebygge ved almindelig omtanke, brug af havehandsker, solcreme, myggebalsam m.m. I varme og fugtige perioder kan man med fordel behandle lymfødemet med mediscrub eller lignende produkter, der kan købes på apoteket. Brug renseservietter eller dup sår og rifter med Klorhexidin 0,05%, hvis uheldet er ude.

Links til mere information og retningslinier

På engelsk bruger man betegnelsen "cellulitis" (ikke at forveksle med cellulite) eller "erysipelas".

(DK) Sundhed.dk

(DK) Dokument fra Aalborg Universitetshospital omkring behandling af erysipelas/rosen.

https://pri.rn.dk/Sider/17294.aspx

(EN) VASCERN: Do's and Dont's Cellulitis

(EN) British Lymphology Society og Lymphoedema Support Network:

Guidelines on the Management of Cellulitis in Lymphoedema

(EN) Best practice dokument fra International Lymphoedema Framework:

Fra side 24

(EN) NICE - National Institute for Health and Care Excellence

Cellulitis and erysipelas: antimicrobial prescribing

DALYFO

Dansk Lymfødem Forening

Vi er en landsdækkende og upolitisk forening som blev stiftet 1992.

Vi repræsenterer patienter med primært og sekundært lymfødem samt patienter med lipødem og deres pårørende.

Har du spørgsmål?

Kontakt os gerne på info@dalyfo.dk