Hvad er Rosen?

Har du lymfødem, skal du være opmærksom på den øgede risiko for at få Rosen (Erysipelas). På grund af den ophobede lymfevæske er risikoen for hudinfektion med svamp og bakterier øget. Gentagne infektioner vil yderligere beskadige lymfesystemet med forværring af lymfødemet til følge. Derfor skal man holde huden hel og smidig ved grundig hudpleje.

Rosen er en infektion i underhuden, som giver influenzalignende symptomer i form af høj feber, der kommer og stiger meget pludseligt. Derudover vil der være hævelse, smerter og kraftig rødmen ud over ødemområdet.

 Får man Rosen, skal man efter samråd med læge hurtigst muligt have penicillin eller anden form for antibiotika, så sygdommen ikke udvikler sig mere end højst nødvendigt. Har man haft Rosen én gang, opstår det nemmere igen. Det er derfor vigtigt at have penicillin/antibiotika med på rejser til udlandet. 

Da det også er i underhuden lymfekarrene ligger, vil et Rosen-udbrud ødelægge nogle af dem. Hvis man ikke allerede har lymfødem, kan et Rosen udbrud derfor være det, der får ”bægeret til at flyde over”, og lymfødem kan opstå (kilde: Kirsten Hedeager, Lymfebrevet nr. 4/2006).

Får man Rosen, skal man i alle tilfælde holde pause med lymfedrænage i 5-7 dage efter udslettet. Det er dog vigtigt at fortsætte med kompression, så snart smerterne tillader dette, så der ikke kommer yderligere hævelse.

Undgå sår og rifter

Når der fjernes/beskadiges lymfeknuder, bliver immunforsvaret i arm/ben dårligere. Derfor skal man passe på i forbindelse med alle former for sår på huden, som vil åbne mulighed for, at bakterier kan trænge igennem og forårsage Rosen. Det kan være insektstik, sår og rifter fra hund/kat eller roser, brandsår, snitsår eller solskoldning. Også offentlige spabade kan være en bakteriebombe, der kan forårsage et Rosen-udbrud

Et godt råd er, at forsøge at forebygge ved almindelig omtanke, brug af havehandsker, solcreme, myggebalsam m.m. I varme og fugtige perioder kan man med fordel behandle lymfødemet med mediscrub eller lignende produkter, der kan købes på apoteket. Brug renseservietter eller dup sår og rifter med Klorhexidin 0,05%, hvis uheldet er ude. 

Andre kilder for mere information

DK - På dansk. UK - på engelsk. NO - på norsk.
På engelsk bruger man betegnelsen "cellulitis" eller "erysipelas".
 
 
(DK) Dokument fra Aalborg Universitetshospital omkring behandling af erysipelas/rosen.
 
 
 
-----
 
(DK) National klinisk retningslinje for behandling af kronisk ødem i underekstremiteterne - Sundhedsstyrelsen
 
 
-----
 
(UK) WEBINAR: Med Tonny Karlsmark og Ewa Anna Burian fra Bispebjerg Hospital.
 
Gå til denne hjemmeside, længere nede i siden find webinaret "Cellulitis in chronic oedema" og bed om at se det "on demand". https://www.lympho.org/webinars/
 
-----
 
(UK) WEBINAR: VASCERN - Det europæiske reference netværk. Webinar med europæiske eksperter indenfor lymfødem samt patient repræsentanter. Dækker tegn og symptomer på rosen og andre typer infektioner.
 
 
-----
 
(UK) INFO video: VASCERN udviklet mini inforrmations video om rosen med Dr. Vaughan Keeley fra Derby Hospital i England.
 
 
-----
 
(UK) FACTSHEET: Udviklet af ekspert gruppen fra VASCERN om det man som patient kan gøre og ikke skal gøre når man har rosen.
 
 
-----
 
(UK) Konsensusdokument af British Lymphology Society (BLS) og Lymphoedema Support Network (LSN). 
 
 
-----
 
(UK) INFO video: Video med Prof. Mortimer fra St. Georges Hospital i England, der besvarer hvorfor der er nogle patienter der får rosen gentagne gange.
 
 
-----
 
(UK) Best practice dokument fra International Lymphoedema Framework:
Fra side 24
 
 
-----
 
(NO) WEBINAR: Kristin Ruder, norsk lymfødem terapeut i samarbejde med den norske patient forening NLLF.
 
 
-----
 
(UK) Engelsk patient hjemmeside (L-W-O)
Praktisk information om forebyggelse af rosen og billeder af rosen på forskellige patienter.
 
Rosen flowchart godkendt af ekspert arbejdsgruppen for primært og børne lymfødem i VASCERN. Linket er til den danske version. Andre sprog er tilgængelige på hjemmesiden www.vascern.eu