Nye indlæg

 

Provokerende artikel om behandling af lymfødem

28-08-2013 23:02

Kræftens Bekæmpelse sætter fokus på lymfødem i en række artikler i den nyeste udgave af medlemsbladet "tæt på kræft". En af artiklerne vil nok provokere en del lymfødemikere.

Temaet fylder seks sider og rummer blandt andet en historie om en kvinde, der kæmper med lymfødem efter brystkræftbehandling og en større artikel om behandlingen af lymfødem.

 Download bladet og læs artiklerne på side 6-11

 
Især artiklen om behandling af lymfødem vil nok virke provokerende på mange lymfødemikere. I artiklen siger overlæge og docent ved Plastikkirurgisk Klinik ved Skånes Universitetssygehus i Malmø, Håkan Brorson, at den primære behandling bør bestå af kompressionsstrømper eller ærmer, som man helst skal have på 24 timer i døgnet.

Senere angriber både Håkan Brorson og overlæge Tonny Karlsmark fra Bispebjerg Hospital brugen af manuel lymfedrænage.

Der er ingen videnskabeligt dokumenteret effekt af manuel lymfedrænage på lymfødem, siger de, og patienternes tid og penge burde i stedet bruges på systematisk kontrol af kompressionsbehandling og et tilstrækkeligt antal kompressionsstrømper.

"Det er muligt at opnå et velbehandlet lymfødem ved korrekt brug af kompressionsstrømper og kontrol en gang årligt. På den måde undgår man tilbagevendende behandlinger af gendannet lymfødem, fordi kompressionen holder hævelsen væk," siger Tonny Karlsmark i artiklen.

 
DALYFO har ikke haft nogen mulighed for at kommentere og nuancere udsagnene i artiklen om behandling, selv om det er bestyrelsens erfaring, at det er meget individuelt, hvilken behandling den enkelte lymfødemiker har gavn af - herunder også manuel lymfedrænage.


Bestyrelsen vil derfor kontakte Kræftens Bekæmpelse for at fortælle om vores erfaringer med behandlinger af lymfødem, så foreningen ikke kun læner sig op af eksperter som Brorson og Karlsmark i dens videre arbejde med lymfødem som senfølge efter kræft.

I den forbindelse vil vi meget gerne høre dine holdninger og erfaringer med behandling, og om du er enig med Brorson og Karlsmark eller ej.

 

Deltag i debatten her på bloggen eller debatter på vores Facebookside: Dalyfo, Dansk Lymfødemforening.

 


Kommentarer

    1 

    Skriv en kommentar